Horizonti života prema Kur’ānu

Foto: Ilustracija / pixabay.com

Život, rađanje, životno kolanje i bujanje, životno kretanje… sve su to važne podteme Života i jednog velikog kazivanja o njemu u Kurʼānu. Deseci i deseci pasaža Kurʼāna moćno govore u pohvalu života i njegove raznolikosti i raznovrsnosti, ta mjesta Kurʼāna navraćaju čovjeka, u prvom redu, na čin uzvišenog čuđenja spram činjenica i fenomena raznovrsnosti mnogovrsnih kosmičkih očitovanja, prepunih razvoja, rasta i življenja, sve to se pred ljudskim očima zbiva unedogled.

Život se u Kurʼānu spominje kao znak ili znakovlje Božije. Također, u velikom broju āyāta ili “znakova“ Kurʼāna život se navodi kao primjer Božanske moći stvaranja. Ima život minerala, potom biljaka (vegetacije), životinja (animalni život), ljudi… Sve su to fenomeni ili jamstva da Bog ima, da On jeste. Kurʼān ustaje u zaštitu života, život je zaštićena vrijednost islama i Kurʼāna. Jer, tajna porijekla života jednaka je tajni samog stvaralačkog čina Božijega. Također, prema Kurʼānu, ovosvjetski fenomeni života, iako su prolazni, snažno govore o životu na Budućem svijetu.

Ključne riječi: Život, Božansko stvaranje, fenomeni života, voda i kiša, mrtva zemlja, proživljenje, Budući svijet kao Budući vječni život.1Enes Karić, “Horizonti života prema Kur’ānu”, Glasnik, br. 7-8, 2015., str. 661-676. Preuzeto sa academia.edu profila autora.Bilješke   [ + ]

1. Enes Karić, “Horizonti života prema Kur’ānu”, Glasnik, br. 7-8, 2015., str. 661-676. Preuzeto sa academia.edu profila autora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Zatvori

Newsletter

Najnovije

Urednik

Mensur Kerla

Nastavnik Tefsīra i Povijesti islama u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu | MA Tefsīra