Šta je “al-maʻrūf” u Kurʻānu?

Foto: Ilustracija / pixabay.com

Život, rađanje, životno kolanje i bujanje, životno kretanje… sve su to važne podteme Života i jednog velikog kazivanja o njemu u Kurʼānu. Deseci i deseci pasaža Kurʼāna moćno govore u pohvalu života i njegove raznolikosti i raznovrsnosti, ta mjesta Kurʼāna navraćaju čovjeka, u prvom redu, na čin uzvišenog čuđenja spram činjenica i fenomena raznovrsnosti mnogovrsnih kosmičkih očitovanja, prepunih razvoja, rasta i življenja, sve to se pred ljudskim očima zbiva unedogled.

U Kurʼānu se riječ al-maʻrūf (maʻrūf) upotrebljava bez prethodno datog objašnjenja šta ona znači, što upućuje na to da su prvim slušateljima Kurʼāna, arabljanskim idolopoklonicima, te arabijskim jevrejima i kršćanima, značenje, smisao i važnost al-maʻrūfa bili itekako poznati. Ima mnogo toga što Kurʼān traži da se uradi u skladu s al-maʻrūfom. Ovaj rad bavi se značenjem al-maʻrūfa kao i vrstama njegove upotrebe u Kurʼānu te komentatorskim objašnjenjima mnogolikih značenja te riječi.

Ključne riječi: al-maʻrūf, zakonito činjenje, valjan običaj, lijepo ophođenje, dobro kao takvo, lijepo kao takvo, priznata konvencija ponašanja, ono što je ćudoredno, pristojno, velikodušno1Enes Karić, “Šta je al-maʻrūf u Kurʻānu?”, Islamska pravna kultura u tranziciji: eseji u čast Fikreta Karčića, grupa autora, Centar za napredne studije, Sarajevo, 2020., str. 37-51. Preuzeto sa academia.edu profila autora.Bilješke   [ + ]

1. Enes Karić, “Šta je al-maʻrūf u Kurʻānu?”, Islamska pravna kultura u tranziciji: eseji u čast Fikreta Karčića, grupa autora, Centar za napredne studije, Sarajevo, 2020., str. 37-51. Preuzeto sa academia.edu profila autora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Zatvori

Newsletter

Najnovije

Urednik

Mensur Kerla

Nastavnik Tefsīra i Povijesti islama u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu | MA Tefsīra | [email protected]