Tri po(r)uke (iz) svakog džuza Kur’ana Časnog

Foto: Ilustracija / pixabay.com

Ove poruke je najlakše razumjeti čitajući prijevod navedenog džuza

Tri pouke 10. džuza1Autor: Elvedin Subašić

  1. U suri Plijen se poručuje da jadan narod svojim rukama priprema svoju propast, a nakon toga da Allah neće mijenjati ili lišiti blagostanja jedan narod sve dok se on sam ne promijeni. Prije ovih ajeta je opisana jedna taktike šejtana koju koristi protiv ljudi, a to jeste prikazivanje loših, ružnih postupaka lijepim. Jedna od dova koju bi vjernik trebao učiti jeste da mu Allah pokaže njegove postupke kakvim uistinu jesu, u njihovoj suštini, te da postupke i trendove koji vladaju u određenom društvu može prepoznati kao dobre ili loše, jer zbog ove taktike šejtanove mnoge loše, sramotne, stvari postale su vremenom normalne čak i poželjne.
  2. Četiri su sveta mjeseca kod muslimana i Allah nam u suri Pokajanje poručuje da u njima ne griješimo. Iako se izbjegavanje grijeha odnosi na svaki trenutak, svaki mjesec u godini, Allah ističe ove mjesece: redžeb, ševval, zul-ka’de i zul-hidždže. Dva su u blizini ibadeta posta, a dva ibadeta hadža.
  3. Sura Tevbe naširoko govori o licemjerima u vrijeme Poslanika, a.s. ali jedan opis osobina licemjera iz ove sure trebao bi biti na umu muslimanima: a) traže da se čine nevaljala djela, zla djela b) odvraćaju do činjenja dobrih djela c) škrti su – ruke su im stisnute d) zaboravljaju Allaha pa je Allah njih zaboravio.2Izvor: preporod.com

Bilješke   [ + ]

1. Autor: Elvedin Subašić
2. Izvor: preporod.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Zatvori

Newsletter

Najnovije

Urednik

Mensur Kerla

Nastavnik Tefsīra i Povijesti islama u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu | MA Tefsīra | [email protected]